1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Лихвите по кредити в лева все още са по-ниски от тези в евро

Лихвите по кредити в лева все още са по-ниски от тези в евро

Има съмнения, че еврозоната е претърпяла стагнация през последното тримесечие на 2023г., казва Румен Гълъбинов

"Държавата продължава да стимулира потреблението и на него се разчита и тази година за икономическия ни растеж. Показателите за дълг на населението към текущите им доходи не са се влошили и няма място за притеснение.Това е важно и за конвергентният доклад, който ще бъде изготвен за България през юни 2024 г.", щаза пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.

"Лихвените ни проценти са сравнително стабилни. Още повече лихвените проценти по левовете продължават да са по-ниски, отколкото тези в евро в еврозоната. И от тази гледна точка България с фиксирания си валутен курс във валутния борд, който се намираме, мисля че имаме всички шансове да приемем еврото догодина", отбеляза той.

Според него обаче при влизането ни в еврозоната лихвите няма как да не се покачат.

"Инфлационните очаквания на ЕЦБ краткосрочно са за надолу, а дългосрочните инфлационни очаквания са дори за под 2,0%. Очакванията за растеж на реалния БВП в Еврозоната намаляват за 2024г. и 2025г. За нивото на безработица прогнозите за тази и следващата година остават до голяма степен без промяна" каза още икономистът.

По думите му има съмнения, че еврозоната е претърпяла стагнация през последното тримесечие на 2023г. "Увеличава се риска от икономическо забавяне поради продължаващото въздействие на паричната политика и отслабването на световната търговия. ЕЦБ прогнозира средна инфлация от 2,7% за 2024 г., която ще намалее до 2,1% през 2025 г. и ще се стабилизира на 1,9% през 2026 г. Смятам, че Еврозоната като цяло е на път за меко приземяване, при което инфлацията се укротява, без да предизвиква дълбока рецесия", добави той. 
 
Гълъбинов е категоричен, че инфлацията все още не е достатъчно намалена, докато прекъсванията на търговията и транспорта в Червено море може да повишат цените. Възможно е за известно време производството да остане в рецесия, а услугите да се охлаждат. 
 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии