1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ще има ли допълнителни изисквания към хората, които взимат кредит?

Ще има ли допълнителни изисквания към хората, които взимат кредит?

Ние изпълняваме всички критерии за влизане в еврозоната без този за инфлацията, каза Димитър Радев

"Ние изпълняваме всички критерии без този за инфлацията. При това ги изпълняваме със значителен положителен марж. Както беше дискутирано и както посочих, ние имаме втория най-нисък дълг към БВП в Европейския съюз. Отново конструктивният подход е да се фокусираме върху това, което да се направи, а не да гледаме конкретни срокове или да се правят опити за някакви компромиси", обяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод това дали ще успеем да изпълним изискванията за влизане в еврозоната.

По думите му 1 януари 2025 г. е индикативната дата, одобрена от правителството. Няма формално решение за промяна на тази дата.

По темата за затягането на кредитирането Радев обяви, че това всичко по линия на ипотеките, е въпрос, който е обсъждан с банките. "Ние имаме готовност да приложим пълния спектър от мерки, които една централна банка може да приложи, специално по отношение на така наречената макропруденциална политика. В същото време ние прилагаме, макар и ограничени от валутния борд, и мерки на паричната политика и увеличението, което направихме на 12% за задължителните минимални резерви на банките, е такова изискване", каза още управителят на БНБ пред БНР.

По думите му дали ще има допълнителни изисквания към кредитополучателите зависи от данните, които се очаква да постъпят за януари, февруари, март месец. "Освен това трябва да се има предвид, че ние гледаме комплекс от показатели, тоест не гледаме само ръста на ипотеките, а гледаме много други неща, например как една подобна мярка ще се отрази общо на икономиката, на икономическата активност. Това решение ще бъде взето много внимателно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни", каза още Радев.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии