1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Дянков категоричен - лихвите ще растат, годината ще е трудна за домакинствата (ВИДЕО)

Дянков категоричен - лихвите ще растат, годината ще е трудна за домакинствата (ВИДЕО)

Няма да влезем в еврозоната 2025 г., смята бившият министър

Няма да влезем в еврозоната януари 2025г., заради основния проблем - инфлацията, обяви бившият финансов министър Симеон Дянков в "Тази сутрин" на bTV. Не се справяме с инфлацията, тя у нас е два пъти по-висока от средната за еврозоната.

Той е категоричен, че не е възможно да се направи компромис за инфлацията. Ще влезем в еврозоната, но няма да е 2025 г., смята той.

За мен най-реалистичната дата към момента е януари 2027 г., каза бившият министър. Той е категоричен, че няма да се увеличи повече инфлацията, ако не приемем еврото.

"Цените на кредитите в Европа се удвоиха миналата година, в България, темпът на растеж на лихвите не е толкова голям. Това обаче тази година ще се промени. Очаква се около 1,5-2% повишение на лихвите по кредитите тази година. Тази година за домакинствата ще е доста трудна година", категоричен е Дянков.

Относно световната икономика, Дянков каза, че един бъдещ президент Тръмп ще има различен подход към войната в Украйна. Това вече се вижда, републиканците в Камарата трети месец успешно спират новата военна помощ в Украйна. Отделно Тръмп има виждания, които пряко засягат България. Той смята, че Европа трябва да харчи повече пари за отбрана, отколкото харчи сега.

САЩ харчи 5% от БВП за отбрана, а Европа около 2%. Освен тва негов основен външен противник е Китай, а не Русия. Така че, ако Тръмп бъде избран на изборите, ще насочи усилия към Китай и войната Русия-Украйна ще остане на второ място, добави бившият министър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии