1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Еврото остана единствената валута в Косово, Сърбия негодува

Еврото остана единствената валута в Косово, Сърбия негодува

Централната банка забрани паралелното използване на сръбския динар

От днес в Косово еврото официално е единствената валута, приемана там. Решението на косовската Централна банка забрани на практика досегашното паралелно използване на сръбския динар.

Досега в десетте косовски сръбски общини се използваше предимно сръбският динар. В решението на банката се посочва, че единствено финансови институции, лицензирани от нея, ще могат да оперират на територията на Косово, което означава, че се блокира работата на клоновете на сръбските банки и държавната Сръбска поща.

Косово приема еврото още преди 21 години без да мината през чакалнята на еврозоната и без да са член на ЕС.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е провел снощи среща с посланиците на "Петорката" (Великобритания, Франция, Италия, Германия, САЩ), както и с ръководителя на делегацията на Европейския съюз в Белград, съобщават белградските медии. 

Ръководителят на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви, че през следващите един-два дни президентът Александър Вучич ще се обърне към обществеността с цялата информация, свързана с тази тема, но също и с общата позиция на сръбския народ в Косово, който "е абсолютно застрашен от решението на Прищина да премахне динара".

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии