1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Всеки пети българин е под прага на бедност

БГ Бизнес

Често двама работещи съпрузи трудно покриват разходите на децата си

Какъвто и да е прагът на бедност, голяма част от българите все още са под него. Една пета от нашите сънародници, 22% от българите, са класифицирани официално като бедни, обяви Росица Макелова, научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

“Другото важно нещо е, че ако ги нямаше социалните трансфери, които държавата извършва към нейните граждани, то като бедни се класифицират 44% от българите“, добави тя.

“Интересно е да кажем, че определени категории и групи от населението са изключително уязвими към бедност и твърдо се задържат там. Става въпрос за едночленни домакинства, включваме и домакинствата, в които човекът, който е час от това семейство, е пенсионер. Това може и да е жена. От синдикатите непрекъснато алармираме за изоставане на доходите на жените спрямо мъжете", каза още Макелова.

Освен това дори да има двама работещи в домакинството, отново виждаме, че и тогава има хора, които попадат в риск от бедност. Статистиката подчертава, че при двама възрастни с три и повече деца се наблюдава този феномен. Това е един индикатор, че дори и двамата възрастни да са работещи, не получават достатъчно средства, за да издържат себе си и зависимите от тях деца.

Виждаме, че в България и като минимални доходи, и като минимална работна заплата, сме на дъното на всички европейски класации. Поради тази причина за нас не е учудващо и това е нещо, което наблюдаваме – работещите бедни, просто доходите тук не успяват да покрият жизнения стандарт, който трябва да имаме“, казва още Макелова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии