1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Рекордни обороти на търговията между България и Турция

БГ Бизнес

Турските инвеститори разчитат на подкрепа за осигуряване на квалифицирани работници

Стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 г. е на рекордно високо ниво – около 7 млрд. евро. „Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план“, това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул-„Бирлик“. 

От министерство на иновациите съобщиха, че министър Пулев посети Индустриална зона „Бирлик“ заедно с делегацията, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. В зоната оперират както местни, така и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 г. и в нея има над 80 завода в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щатски долара, като там работят над 4 000 души. 

Пулев посочи, че Република Турция е един от най-основните външнотърговски инвеститори и партньори за нашата държава. „В момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки да заздравим този диалог“, допълни той.  

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

При посещението на българската делегация в Индустриалната зона „Бирлик“ бе подписан и Меморандум за партньорство между БАИ и Зоната в Истанбул. Той цели да насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми. 

Във втория ден на визитата на Пулев в Южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха  практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви  обхват, съгласно  нуждите на предприятията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии