1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Как студуването вкъщи може да навреди на здравето ви?

БГ Бизнес

Много от хората пестят от отопление, но това може да е опасно

Тъй като светът е в плен на глобална енергийна криза, стотици милиони хора сега са изправени пред предизвикателството да отопляват дома си. Последствията от трайното пребиваване в студен дом могат да бъдат широкообхватни и дълготрайни, пише BBC.

Приблизително 36 милиона души в Европа не са били в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли през 2020 г. В САЩ 16% от населението изпитва енергийна бедност, включително 5,2 милиона домакинства, считани, че са били над федералната линия на бедността. А в Китай се смята, че 24-27% от хората на средна възраст и по-възрастните живеят в енергийна бедност.

С нестабилния енергиен пазар, с нестабилните цени на тока и на газа, особено в Европа, ситуацията може да стане още по-лоша.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че светът е в разгара на първата си наистина „глобална енергийна криза“ – до голяма степен предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. Много милиони хора вероятно ще бъдат засегнати, но най-голямата тежест ще падне върху най-бедните и най-уязвимите.

Последиците за здравето от всичко това не са тривиални. Научните изследвания показват, че студените домове са вредни за обитателите им, а понякога дори и смъртоносни. Съществува по-висок риск от инсулт, респираторна инфекция и падане или други наранявания поради намалената сила и сръчност на хората при ниски температури. Студените домове могат да имат както краткосрочни, така и дългосрочни последици за здравето.

Хората, които имат рак, артрит или определени увреждания, могат да бъдат особено чувствителни към студа. 

Ако държите книга или телефон дълго време с студено помещение, ще започнат болки в ръцете, които ще се разпространяват нагоре, казват експерти.

Освен преките ефекти на ниските температури, други фактори на околната среда в студените домове могат да повлияят на здравето на хората като влагата и мухълът, които са по-често срещани в лошо отопляваните къщи.

Спорите, отделяни от плесенните гъбички, дразнят белите дробове на хората и могат да влошат състояния като астма. Проучване показва, че животът във влажни и мухлясали условия за дълги периоди е значително свързан с намаляване на белодробната функция. Децата, живеещи във влажни, мухлясали къщи, имат повишен риск от респираторни инфекции.

През 2020-21 г. в Англия са регистрирани 63 000 смъртни случая през зимата, 10% от които се смятат за пряко свързани с енергийната бедност.

Всички тези данни са причина правителствата да се борят с енергийната бедност.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии