1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Ще поскъпне ли парното в разгара на отоплителния сезон?

Цената на природния газ е във възходяща тенденция

„Булгаргаз“ поиска синьото гориво да поскъпне с близо 40% от януари. Причината - цените на петрола на международните борси, по-студеното време и по-високото потребление.

Ако комисията за енергийно и водно регулиране потвърди увеличението, това ще е втори пореден месец, в който цената на природния газ у нас ще расте. През декември газът поскъпна с 19%, след два поредни месеца поевтиняване. През ноември цената беше намалена с 47%.

Снимка: bTV
Какво ще се случи с цените на парно и топла вода?

70% от цената на топлото се формира именно от стойността на природния газ. А по правило, ако синьото гориво поскъпне с над 15%, то и цените на парно и топла вода се вдигат. Въпреки това от КЕВР, заявиха за bTV, че нямат намерение да вдигат нито цената на парното, нито на електроенергията от 1 януари.

Дори да поскъпне отново, цената на синьото гориво от януари ще остане значително по-ниска от пиковите стойности от месец септември, когато стойността на природния газ у нас достигна рекордните 353, 21 лв. за мегават час. Предложението на „Булгаргаз“ предвижда от януари тя да е 204,53 лв. за мегават час. Вероятно това е и причината, която позволява на КЕВР да не промени цените на парно и топла вода от януари.

Снимка: btvnovinite.bg
Какво означава това за „Топлофикация“ София

Столичната топлофикация е най-големият потребител на природен газ у нас. Пиковото потребление и именно през зимния сезон. Според предварителните данни на „Топлофикация“ София, към декември дружеството е акумулирало недовзет приход в размер на 496 млн. лв. само от юли до декември тази година.

Причината е значително по-високите цени на природния газ, спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР, с което са определени цените на парно и топла вода за регулаторния период, обясняват от „Топлофикация“ София. В него е заложена цена от 120 лв. на мегават час

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии