1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Добри новини за парното и тока

БГ Бизнес

Иван Иванов от КЕВР е оптимист за цените

"Цената на топлинната енергия няма как да се понижи на 1 януари, защото КЕВР е взела решение на 1 юли тази година като годишно ценово решение и в него е заложено прогнозната годишна цена на природния газ да е от около 120 лева на мегаватчас", обяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на брифинг.

Той сподели, че е имал много големи притеснения преди два месеца, когато цената на природния газ в страната достигна 353 на мегаватчас. Дори когато цената се понижи до 233 лева на мегаватчас за настоящия месец, председателят на КЕВР се е опасявал, че това ще изисква комисията да повиши цената на топлинната енергия, защото в противен случай щяха да настъпят фалити на топлофикационните дружества. Сега обаче, когато цената ще бъде около 130 лева на мегаватчас, тя се доближава до прогнозната годишна цена, посочена в решението на КЕВР. При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия, информира Иванов, цитиран от БТА.

Той добави, че са добри перспективите и за цената на електрическата енергия, въпреки че още е твърде рано. Иванов обаче констатира, че поради намаляване на цената на природния газ на европейските пазари, това води до въвеждането отново в експлоатация на парогазовите централи в европейските страни, които много повече използват природния газ за производство на електрическа енергия, отколкото това е в България. Респективно предлаганото по-голямо количество електроенергия намалява цената на електроенергията в Европа. Иванов посочи, че във вчерашния ден, когато затвори Българската енергийна независима борса, цената с ден за доставка за днес, е вече под 300 лева на мегаватчас. Той припомни, че е имало период, когато е била над 1000 лева на мегаватчас.

Битовите потребители нормативно ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г., каза още Иванов. Той счита, че всякакви опити предварително това да се случи са неудачни, особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цените на електроенергията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии