1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Кремен Георгиев: През януари ще трябва всички да си намалят парното

БГ Бизнес
 

По негови думи планът на ЕС за икономии на газ при извънредни ситуаци не е приложим за България

Планът на Европейския съюз (ЕС) за икономии на газ при извънредни ситуаци не е приложим за България. Това каза председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев по повод влизането в сила от днес на този план, предаде БТА. 

Според документа всяка страна членка на Общността трябва доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15 на сто между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

"Това означава, че през януари всички трябва да си притворят радиаторите и да си намалят температурата на помещенията, и тогава която и да е топлофикация ще подава по-малко топлина и съответно ще икономисва газ. Но от страна на топлофикациите това няма как да се случи, защото ако всички са си отворили радиаторите, а те подават по-малко топлина, ще се срине системата. Освен това никой няма да се сгрее", заяви Кремен Георгиев. По думите му по този начин ще се изразходва газ, без да има никакви ползи от това. Според него това не е икономия, а точно обратното.

Освен че не е приложим този план за топлофикациите, той няма как се спазва дори и от производителите, които използват природния газ като суровина. "Това означава да произведат по-малко, което пак не е вариант", коментира още председателят на Асоциацията на топлофикациите. 

Според Кремен Георгиев по принцип държавата може да принуди обществени сгради да намалят отоплението, но в частните домове, които използват топлинната енергия, той не вижда как това ще може да стане.

Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации, целящ подготовка за евентуално спиране на доставките на руско синьо гориво, влиза в сила от днес, 9 август, след като вчера бе публикуван в официалния вестник на ЕС. По данни на Европейската комисия за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.

Във връзка с днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което "Булгаргаз" предложи цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лева за мегаватчас, Кремен Георгиев изрази опасение, че това ще доведе до сериозен проблем за топлофикациите в България. Причина за притесненията му е, че цените за топлинна енергия са определяни на база на това, че според решението на КЕВР от 1 юли те ще изразходват природен газ по 120 лева за мегаватчас.

"Но това вече не се случва, вече е 300 лева. Цената, на която продават, е изчислена 120 лева за мегаватчас, а те трябва да платят 300. Естествено, че цялата тази разлика остава за сметка на която и да е газова топлофикация", обясни Кремен Георгиев. Това според него може да доведе и до фалити на топлофикациите.

Топлофикациите не могат да искат увеличение на цените на топлинната енергия след 1 юли, уточни Кремен Георгиев. Те имат право да искат корекция на цените един път в годината - на 1 юли. Още веднъж може да се промени цената на топлинната енергия, но по преценка на КЕВР, ако има нужните обстоятелства за това. "В случая това е едно от тези обстоятелства", счита председателят на топлофикациите в България.

Той обаче уточни, че решението дали да се вдигне цената на топлинната енергия може да се вземе само по преценка на КЕВР. Няма нова процедура по заявление от страна на топлофикациите. По думите му в случая може да се направи една служебна промяна на цените. Проблемът с цената на природния газ за топлофикациите обаче може да остане и след 1 януари, дори ако от КЕВР решат да увеличат цените на топлинната енергия, защото синьото гориво непрекъснато поскъпва.

Миналата седмица по време на първия си брифинг пред журналисти след връщането си на поста председател на КЕВР Иван Иванов обяви, че сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане на цените на топлинната енергия от 1 януари. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии