1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Ще поскъпнат ли такситата в София с 20%?

БГ Бизнес

Шофьори излязоха на протест пред Столична община

Таксиметровите шофьори настояват за увеличение на тарифите с 20%. С това свое искане те протестират пред Столична община.

Виктор Кръстев, председател на Профсъюза на свободните таксита, е таксиметров шофьор от 1999 година. Той казва, че исканията на таксиметровите шофьори са елементарни – да се повишат тарифите. Кръстев обясни, че цената на метана се отразява на голяма част от таксиметровите шофьори, които карат на фабричен метан, който не може да бъде заменен с друго гориво в момента, дори и да искат, пише БГНЕС.

Според Виктор Кръстев 20% дори е малко увеличение, но от бранша искат да се съобразят и с възможностите на клиентите.

"Има и други две точки, но по тях има консенсус в Общинския съвет – това за алтернативния данък да бъде законовия минимум от 300 лева и другото е за методологията за образуването на цените. Но в случая спънката идва от ГЕРБ и "Да, България" по отношение на вдигането на цените с 20%", заключи таксиметровият шофьор.

Искаме да предложим по-добра услуга, но - за съжаление, се сблъскваме със закона, който ясно и точно регламентира кой може да упражнява тази професия. Затова продължаваме диалога с бранша, каза зам.-председателят на Комисията по транспорт към Столичната община Зафир Зарков по повод протеста на таксиметровите шофьори в столицата.
 
"На практика методиката за регламентиране на максимални и минимални цени за превоз на пътници е прехвърлена от законодателя към общините в България. Поради тази причина още миналата година започнахме да работим с представители на бранша и на общината с цел изработването на ясен механизъм, който ясно да показва какъв е съответният размер на увеличение или на намаление на цената на таксиметровата услуга, която да обхваща няколко по-конкретни показателя, свързана с цена на горива, инфлация, и др. До гласуване на такъв доклад трябва да се стигне в рамките на тази седмица, защото според закона 30 октомври е последният възможен срок за корекции на цените на превоза, без значение нагоре или надолу", добави Зарков.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии