1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Кога морските плажове ще бъдат достъпни за хората с увреждания?

БГ Бизнес

От години хората с двигателни затруднения поставят въпроса за достъпността до плажовете у нас

Концесионерите ще бъдат задължени да направят достъпни плажовете за хората с увреждания и да осигурят свободно и безплатно ползване.

Регионалната комисия в парламента прие на второ четене изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предава БТА. Плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения трябва да бъдат указани със съответни табели.

 

Снимка: iStock

Председателят на комисията Николай Нанков (ГЕРБ-СДС) поясни, че е свикал извънредно заседание с цел да се прецизира докладът, който другата седмица се очаква да бъде разгледан на пленарно заседание за второ четене. Работната група е имала технически редакции по абсолютно всеки параграф.

В продължение на години хората с увреждания поставят въпроса за достъпност до морските плажове у нас, се посочва в мотивите към законопроекта. Под достъпност би трябвало да се разбира целият процес от възможността хората с двигателни затруднения да стигнат до плажната ивица, да преминат през нея, да стигат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения. Достъпността включва и те да могат да влязат във водата чрез подходящи изградени съоръжения.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха гласувани от депутатите на първо четене в средата на февруари. Данните показват, че в България към настоящия момент хората с група инвалидност и чужда помощ са 30 823, а децата с увреждания с група инвалидност и чужда помощ са 13 046  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии