1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Шефът на "Сиела Норма": Изтича гаранционният срок на флашките за изборите

Шефът на "Сиела Норма": Изтича гаранционният срок на флашките за изборите

Ще бъдат ли осигурени нови?

Най-старите флашки са отпреди 5 години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около 3 години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние. Това заяви през БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" – фирмата, която обезпечава машинното гласуване.

ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя, уточни той.

"Става въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако се закупят за абсолютно всички машини."

Снимка: БГНЕС

Хартиеният вот е доста по-ненадежден от машинния, но българският избирател иска да има хартиен вот, отчита Веселин Тодоров. По думите му, "независимо какво казват политиците или хора, които пледират, че животът трябва да се развива, много българи предпочитат този традиционен начин".

Ще бъдат ли използвани машините за гласуване?

„И към днешна дата не можем да говорим за това, че няма да има машинно гласуване. Такова ще има“, категорична бе в ефира на bTV Росица Матева, зам.-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Снимка: Ладислав Цветков

В Изборния кодекс е предвидено, че когато има на една и съща дата насрочени национални избори, защитата, която се предвижда на гърба на бюлетините, трябва да бъде в различен цвят, за да може да се различава от избирателя.

„Досега не е имало избори „2 в 1“ – за Европейски парламент и Народно събрание, като в този случай и двете бюлетини са с преференции. След като и ако бъдат насрочени на една и съща дата, ЦИК ще вземе решение. Ще определи изискванията към хартиените бюлетини, както и размера им“, обясни Росица Матева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии