Владимир Сиркаров: Властта и политиците имат изгода общините да са зависими от централния бюджет

Владимир Сиркаров: Властта и политиците имат изгода общините да са зависими от централния бюджет

Според експерта Румен Драганов очакваме силен зимен туристически сезон и туристи от Израел

 

Очакваме силен зимен туристически сезон. Войната в Украйна и конфликтите в Близкия изток няма да повлияят в тези параметри, в които се опитваме да мислим негативно. Това, което наблюдавахме лятото показа, че ние печелим повече след войната в Украйна. Дойдоха много украинци, а ние получихме 200 млн. помощ. Това заяви в  изборното студио на bTV “Местни избори 2023 г.“ проф. Румен Драганов председател на института за анализи и оценки  в туризма.

По думи на Драганов очакваме и израелски туристи за зимния сезон, въпреки случващото се в Близкия изток.  

Какви са усилията на местната власт да привлече туристи?

Местните власти са много важни по отношение на туризма, защото туристите добиват представа за мястото според начина на организация, който откриват в малките населени места.

„Светът е пълен с малки населени места и ако видим конкуренцията в този сегмент виждаме такива с повече и с по-малко туристи. Когато трябва да изучаваме какъв е примерът виждаме, че той зависи от това до колко е съхранена автентичността“, каза Драганов.

„Туристът иска истината, той не иска изкуствено създадени атракции или изкуствено направено селища, които не съществуват. Когато турист каже: „Ние бяхме в Родопите и една жена с напукани ръце ни даде ябълки. Ние такова нещо не сме виждали. Това е ценното“, казва експертът.

По негови думи гостоприемството е основният начин за привличане на туристите в малките населени места.

„Ако някой мисли, че с много пари в едно малко населено място ще вкараш някакви туристи и ще ги излъжеш, ами те няма да дойдат втори път. Туристът не е нещо, с което можем да си играем и да мислим, че е много загубен, защото е турист и можем да го надиграем“, добави той.

Драганов разясни, че когато става въпрос за автентичност си личи, когато се прави за пари – нещо характерно не само за нашите, но и за чуждите големи градове – високи цени и боклук.

Цената на живота в малките и големите населени места

Според финансиста Владимир Сиркаров сред местната власт трябва да се осъществи реформа на администрацията и битка срещу корупцията в обществените поръчки и изразходване на публичния ресурс, за да се разбере как се харчат парите, както в туризма така и в другите отрасли.

„Не всичко е пари. В качествените политики най-вече трябва да има ум и разум, но без пари не може“, каза финансистът и добави, че икономическата дейност е изключително важна за населението в малките места.

„Централната власт и политическите формации имат изгодата общините да са зависими от централния бюджет по политическа цел“, добави Сиркаров.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст