1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Продават изоставен блок, в който е трябвало да живеят работниците от АЕЦ „Белене“?

Продават изоставен блок, в който е трябвало да живеят работниците от АЕЦ „Белене“?

Според НЕК сградата е построена върху общинска земя с отстъпено право на строеж в края на 90-те години

 

В парк „Кайлъка“ в Плевен още от 90-те години се издига жилищна сграда, за която местните твърдят, че е предназначена в нея да живеят енергетиците от АЕЦ „Белене“. След пропадането на проекта за въвеждане в експлоатация на атомната електроцентрала, блокът остава пуст и призрачен години наред.

В сайта на Агенцията за публични предприятия и контрол е обявен търг за продажба на сграда с тръжна процедура 732 от името на продавача – Националната електрическа компания (НЕК).

От обявата става ясно, че началната цена за наддаване за покупка започва от 2 478 380 лв. без ДДС, а всяка стъпка е в размер на 123 919 лв. без ДДС.

Според обявата жилищен блок 323 е на пет етажа с гаражи, с площадков водопровод и канал, със сградни ВИК отклонения и кабелно захранване. В него има 60 апартамента, 18 гаража, 60 мази, 2 помещения за абонатна станция и 4 общи помещения.

След запитване на bTV Бизнес Новините от Националната електрическа компания казаха, че сградата е построена върху общинска земя с отстъпено право на строеж в края на 90-те години.

„Въведена е в експлоатация през 2002 г., но до момента не е обитавана. Поддръжката на сградата изисква значителни ресурси, включително за заплащане на местни данъци и такси. Поради това е взето целесъобразно решение за продажбата ѝ на публичен търг чрез електронната платформа за продажба на имоти, администрирана от Агенцията за публичните предприятия и контрол“, добавиха от НЕК.

bTV Бизнес Новините се свърза и с настоящият кмет на община Плевен Георг Спартански, който потвърди, че подобна сграда не е общинска собственост.

Обявената дата за провеждане на електронният търг е 13 ноември 2023 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии