1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Предлагат, ако загубиш книжката си в една държава, да важи за целия ЕС (ВИДЕО)

Предлагат, ако загубиш книжката си в една държава, да важи за целия ЕС (ВИДЕО)

„18% от нарушенията се вършат от водачи зад граница, а 45% остават безнаказани“, казва евродепутатът Петър Витанов

  • Лишаването от право на шофиране в една държава от ЕС може да стане валидно в целия ЕС
  • При какви нарушения ще важи отнемането на книжката?

Тежките пътнотранспортни нарушения, като например превишаването на скоростта или шофирането в нетрезво състояние, да бъдат отразявани и в останалите държави на Европейския съюз. Това означава, че ако това предложение на евродепутатите бъде прието и на второ четене, всеки нарушител, който изгуби книжката си в една държава на ЕС, я губи и във всички останали страни членки.

Понастоящем, ако водач загуби свидетелството си за управление след пътнотранспортно нарушение в държава от ЕС, различна от тази, която е издала свидетелството, в повечето случаи санкцията ще се прилага само в държавата, в която е извършено нарушението, и няма ограничения в останалата част на ЕС.

Снимка: bTV Новините

За да се гарантира, че временното ограничаване или отнемане на свидетелство за управление на чуждестранно лице се прилага във всички държави от ЕС, новите правила изискват даденото решение да бъде предадено към държавата членка, която е издала свидетелството за управление.

Снимка: БГНЕС
Кои нарушения се класифицират като „Опасни престъпления

Евродепутатите предлагат към списъка на тежките пътнотранспортни нарушения, като шофиране в нетрезво състояние или пътнотранспортно произшествие със смъртни случаи, да се добави шофиране без валидно свидетелство за управление.

Шофирането с 50 км/ч по-бързо от ограничението на скоростта също е едно от тежкитепътнотранспортни нарушения, които могат да доведат до такова решение. Евродепутатите определиха по-ниска граница на скоростта за жилищните райони, което означава, че шофирането над ограничението на скоростта с 30 км/ч по тези пътища може да доведе до загуба на шофьорска книжка или временното ѝ ограничаване.

По този въпрос от българска страна като докладчик работи евродепутатът Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Жертвите по пътищата не са само български или румънски проблем. На година 20 хил. души  умират при ПТП в ЕС. Да, бяха 50 хиляди души преди 20-22 години. Имаме много голям напредък, но този напредък трябва да продължи“, каза Витанов по време на среща с журналисти в ЕП в Страсбург.  

Снимка: iStock

По негови думи ключов елемент в този закон ще бъде навременната обмяна на информация и данни между страната, в която е извършено нарушението и страната, издала книжката. Ако нарушителят се чувства ощетен ще може да приеме правни действия, за да обжалва решението.

„18% от нарушенията се вършат от водачи зад граница, а 45% остават безнаказани“, казва Витанов.

Следващи стъпки

Проектът за правила относно действието в целия Съюз на определени решения, засягащи правото на управление беше приет с 372 гласа „за“, 220 „против“ и 43 „въздържал се“. Парламентът приключи първото си четене и тъй като Съветът все още не е приел позицията си, новият Парламент, който ще бъде избран през юни 2024 г., ще продължи работата по този закон.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии