1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Електронни шофьорски книжки в ЕС - какво ще се промени?

Електронни шофьорски книжки в ЕС - какво ще се промени?

Замяната, подновяването или подмяната на свидетелство за управление на МПС ще бъде много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват онлайн

През март 2023 г. Европейската комисия предложи законодателен пакет за безопасност на движението по пътищата. Едно от предложенията в него е за въвеждане на цифрова шофьорска книжка, с която по-лесно ще удостоверяваме самоличността и правоспособността си зад волана в рамките на ЕС. 

Замяната, подновяването или подмяната на свидетелство за управление на МПС ще бъде много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват онлайн. По същия начин гражданите на държави извън ЕС със сравними стандарти за безопасност на движението по пътищата ще могат по-лесно да заменят своята шофьорска книжка с такава от ЕС. Законодателният пакет за пътна безопасност включва и редица други разпоредби, като нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние, както и по-строги правила за начинаещите водачи. Целта е до 2030 г. да се намалят наполовина смъртните случаи и тежките наранявания, причинени от пътнотранспортни произшествия, и да бъде постигната „Нулева смъртност” по пътищата на ЕС до 2050 г.

Промените ще позволят на младите водачи да придобият опит чрез схема за шофиране с придружител - от 17-годишна възраст младежите ще могат да се учат да шофират и да получат свидетелство за управление. Тези, които преминат на 17 години, ще могат да шофират самостоятелно от 18-ия си рожден ден и да работят като професионални шофьори веднага щом конкретната работа им позволи. Това ще спомогне за справяне с настоящия недостиг на шофьори. 

Предложенията на Европейската комисия ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии