1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Поевтиняват ли храните?

БГ Бизнес

Ето какво ни очаква идните седмици

Поевтиняването на хранителните стоки се дължи на естествени пазарни процеси и се случва при условията на понижаваща се инфлация, смятат анализатори на пазара. 
Скоро тенденцията трябва да се очаква при повечето от храните, прогнозира в Петър Ганев от Института за пазарна икономика, откъдето излязоха наскоро с проучване на пазарните тенденции в търговията на дребно, пише БНР. 
 
По думите му вече се наблюдава успокояване на цените. Инфлацията падна до малко над 10%. При храните тя е 0,1% на месечна база. 
При доста храни има дори намаляване на цените, като например млечните продукти, където се наблюдава месечна инфлация от -0,6%, както и при зеленчуците - -0,4%, даде пример Петър Ганев. Според него това е тенденцията след много високата инфлация и пика при храните. 
 
Има и храни, при които се наблюдава поскъпване, като хляба например, добави също той. 
"Няма да върнем цените на това, което е било преди година, но поне ще спре тяхното поскъпване и ще има известна корекция надолу. За различните стоки ще бъде различно". 
 
Според Ганев няма нужда от компенсациите към бизнеса и дискусията трябва да е към премахването им. Той е категоричен, че икономиката може да работи без компенсации и защитни механизми
"В един момент те по скоро стават вредни, защото тежат на данъкоплатците", обясни той.
 
От тази седмица около 100 млечни продукти са с намалени регулярни цени в нашите магазини, каза Асен Каранедев - мениджър на голяма верига хипермаркети на българския пазар. От там съобщиха, че намаляват цените на млечните продукти до 30% в своите обекти. 
 
"Може би е прекалено рано потребителите да се ориентират, ще отнеме може би още 1-2 седмици, докато забележат трайното понижение на цените".
 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии