Сравняваме цените: Най-скъпо е да паркираш в София, Пловдив, Бургас или Русе?

Кои са най-скъпите градове за паркиране в България?

 

Паркирането в големите градове на България се превръща във все по-скъп и труден за управление проблем, особено заради нарастващата урбанизация и увеличаването на броя на автомобилите по пътищата. В някои от най-големите градове в страната, цените за паркиране са достигнали значителни нива, което предизвиква все по-голямо недоволство сред шофьорите. Но кои градове всъщност са най-скъпи за паркиране?

София

Не е изненадващо, че София, най-големият град в България, оглавява списъка на градовете с най-високи такси за паркиране. Тук има две основни зони за платено паркиране: синя и зелена зона. Направихме проверка на сайта на столична община, за да проверим цените. В синята зона, таксата е 2 лв. на час, като максималното време за престой е 2 часа. Зоната действа в работни дни и в събота –  в часовия интервал от 08:30 ч. до 20:00 часа.

В зелената зона таксата е 1 лв. на час, но там може да се паркира до 4 часа. Зоната действа в работни дни в часовия диапазон от 08:30 до 19:30 часа, в събота – от 10:00 до 18:00 часа.

Пловдив

Снимка: БГНЕС

 

Пловдив, един от най-старите градове в Европа и културен център на България, също започва да се превръща в скъпо място за паркиране. В града синята зона е 2 лв. Зелена зона няма. 

Бургас

Бургас, друг голям крайбрежен град, също е сред местата с високи такси за паркиране. В града съществува синя зона, където таксата е 1,30 лв. на час, което е сравнително по-ниско от някои други градове. Зелената зона се плаща по 1 лв. на час.

 

Русе

Русе също попада в списъка на градовете с високи такси за паркиране. По данни на БНР, в Русе тази година вдигнаха цените за паркиране. Паркирането в Синя зона става 1,50 лева на час, в закритите паркинги – 2 лв.

Докато София и Пловдив оглавяват списъка с най-високи такси за паркиране, много други градове също увеличават своите цени поради засиленото търсене и ограничените места. Това води до нарастваща необходимост от по-добро управление на градската инфраструктура и инвестиции в алтернативни начини за придвижване, като обществения транспорт и велосипедни алеи.

Стара Загора

В Стара Загора все още има само зелена зона, като от 1 юли тази година цената се вдига от 1 лв. на 2 лв. за час. Това предаде кореспондентът на bTV в Стара Загора - Теодора Христова. Някои партии оказват съпротива по време на гласуването, но въпреки това общинския съвет приема предложението. В момента 1 лв. е половин час, 2 лв. струва 1 час, а 90 мин. паркиране струват 3 лв. Управата на Стара Загора изрази тогава своето мнение, че центърът е пренаселен с автомобили и често се стига до ситуации от липса на места за паркиране и по този начин се надяват да освободят от коли центъра на града от коли, а хората да бъдат стимулирани да се качат на градския транспорт, където билетът струва 1,50 лв. За момента може да се плати до 3 часа зелена зона в града. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст