1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

По пътя към еврото: Депутатите приемат ключови закони и подготвят бюджет за 2023 г.

По пътя към еврото: Депутатите приемат ключови закони и подготвят бюджет за 2023 г.

НАП и КЗП ще правят предварителен мониторинг на цените за спекула

"На фона на политическата нестабилност е ключово в последните дни от работата на Народното събрание да приеме три законопроекта, които са свързани с нашите ангажименти към влизането на България в еврозоната. Това са промените в Търговския закон, Кодекса за застраховането и Закона за мерките срещу изпирането на пари. Другото важно нещо е тези закони освен да бъдат приети от НС, да не бъдат правени съществени промени и изменения, защото, ако това се случи, ние не бихме отговорили на изискванията и ангажиментите, които сме поели", това обяви финансовият министър Росица Велкова пред БТА.

По думите й, ако тези ангажименти бъдат изпълнени, остава инфлацията. "За нея е важно да се каже, че ние сме малка икономика, която е във валутен борд, което означава, че ние нямаме монетарна политика, което прави много трудна задачата да се влияе на цените чрез фискалната политика, но данните показват, че дори и при тези условия се прави каквото може, за да няма повишаване на цените", добави тя.

Ако единственият критерий, който въпреки положените усилия продължаваме да не изпълняваме, е инфлацията, правителството имам намерение да води разговори и преговори с Европейската комисия и държавите членки на еврозоната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Друг важен срок е февруари, когато трябва да предоставим на заседанието на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) всички данни. От направените изводи ние ще преценим дали да подадем заявление за изготвянето на конвергентен доклад (документ, даващ оценката на Европейската комисия и Европейската централна банка доколко дадена страна изпълнява изискванията за членство в еврозоната).

"Имаме намерение, въпреки факта, че сме служебно правителство и тъй като за втори път се отива на предсрочни избори, да представим проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна рамка, който да е за периода от 2024 до 2026 г., тъй като това трябва да бъде представено и в Брюксел през април-май месец", каза още Велкова.

"Преди предишните избори и след тях ние имахме готовността да предоставим разчети, които да подготвим за следващото правителство, така че те да могат много бързо да го преработят на база своята управленска програма. Сега обаче, заради напредването на времето, имаме намерение да внесем законопроекта за държавния бюджет в Народното събрание и да не изчакваме, защото времето напредва", добави тя.

Министърката обяви още, че в момента, в който стане ясна датата за присъединяването ни към еврозоната, НАП и КЗП ще бъдат овластени да започнат предварителен мониторинг на цените преди въвеждането на еврото. След приемането на валутата, двете институции ще продължат да контролират спекулативното повишение на цените.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии