1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Какво ще се случи, ако не влезем в еврозоната?

Финанси

Трябва ни финансова дисциплина, иначе ще обеднеем още повече, смята експерт

"Ако България не влезе в еврозоната рискуваме страната ни да продължи да обеднява прогресивно. Цялостният процес, гарниран с една висока инфлация, гарниран с тежка стагнация, която води до тежка криза - наречена стагфлация, ще ни блокира отвсякъде", предупреди пред businessnovinite.bg финансистът Кольо Парамов.

"В момента няма друг по-важен въпрос за решаване от влизането на България в еврозоната. Защо? Защото няма програма, която да гарантира условието на производствения капацитет на държавата, да ускори износа, да повиши БВП, няма програма, която да гарантира нови възможности за нова доходна политика, няма програма, която да ускори инвестиционния процес при тези лихви на родните банки. Ние изоставаме във всяко едно отношение и попадаме в един капан, където взимането на заеми е единственото ни решение за оцеляване", обясни финансистът.

Той е категоричен, че само чрез влизане в еврозоната ще може да се моделира различен контрол върху банките, да се установи европейска практика, да се установи контрол върху всички финансови процеси. Само така може да се спасим от нелоялните практики у нас. 

"Това е начинът европейските банкови институции да влязат в българското стопанство и да осигурим 2-3 пъти по-ниски лихвени проценти на инвестиционните кредити, които ще отворят новите работни места. Така на база на нови работни места и на нови възможности в бюджета, да осигурим част от фонд работна заплата в държавните учреждения и от там вече да се види как най-добре да се регулира пенсионнната система, здравеопазването и т.н.", добави Парамов. 

Според него спешно ни трябва финансова дисциплина и това може да стане само чрез влизане в еврозоната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии