1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Петър Ганев: Предимно малки общини с големи работодатели са в топ 5 по заплати в страната

Петър Ганев: Предимно малки общини с големи работодатели са в топ 5 по заплати в страната

Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв.

Предимно малки общини с големи работодатели са в Топ 5 – това показва анализът на Института за пазарна икономика за размера на средната брутна работна заплата в страната. Темата коментира в ефира на bTV в предаването „Тази сутрин“ икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

В областния град има всякаква заетост. В София са информационните технологии, дигиталния сектор – най-различни сектори и това трудно може да изпревари малкия град където всички са съсредоточени в големия работодател, коментира Ганев.

Снимка: btvnovinite.bg

Челопеч отново е на първо място с най-висока средна брутна заплата от 3398 лв., заради добивната и свързана с нея преработваща промишленост. 

Високи заплати се наблюдават и в общините, където са позиционирани предприятия от енергийния сектор – Козлодуй, Раднево, Гълъбово.

Изненадата до голяма степен е община Кнежа, която се нарежда на трето място и изпреварва дори столицата. Този резултат се дължи на сектор земеделие и производството на олио, което имаше рекорди през 2022 г. в цената, каза още Петър Ганев.

В повечето общини работещите са 60-70% от населението, които получават трудов доход. В Кнежа обаче този процент е по-нисък – 40%, сочат данните. Високата заплата в Кнежа я получават по-малък дял хора от останалите региони. 

Икономистът посочи още, че когато има трудови доходи в голям мащаб, това провокира по-голямо потребление в съответните общини.

По думите му някои от тези по-малки населени места привличат нови жители. Това се наблюдава основно по време на пандемията –  миграция от по-големите градове към по-малките. Но въпреки това в големия град има много повече възможности за работа, а също така основният фактор, който влияе на избора на местоживеене на хората е образованието.  

В някои области се наблюдава и засилена ежедневна миграция – пример за това са Перник и София, както и Пловдив, където също има голямо пътуване към индустриалната периферия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии