1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Инспекцията по труда помогна за изплащането на милиони за заплати

БГ Бизнес

ГИТ хвана 230 хил. нарушения през миналата година

Забавени заплати за 7,8 милиона лева са изплатени след намесата на Главната инспекция по труда през миналата година. При извършени над 48 хиляди проверки в над 40 хиляди предприятия са установени близо 230 хиляди нарушения на трудовото законодателство. Близо 5 хиляди са констатираните случаи на работа без трудов договор.

Нарушенията, констатирани от инспекторите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, са 116 хил. през миналата година, а тези за трудовите правоотношения - почти 112 хил. От тях най-голям брой са за заплащането на труда - това са нарушения, за които работещите най-често подават сигнали, тъй като липсата на средства не им позволява да задоволяват жизнено важни потребности, коментират от инспекцията.

Тенденцията - броят им през последните години да е водещ, се утвърждава и заради факта, че Инспекцията по труда получи правомощие при неизплатени възнаграждения и обезщетения да се намесва и след прекратяване на трудовите правоотношения. 

Апелът към ощетените, които работят без трудов договор, е по време на проверката да са на работните си места, за да може контролният орган да докаже нарушението безспорно. 

През миналата година са се увеличили случаите, в които инспекторите са спрели обекти, машини и съоръжения, опасни за здравето и живота на работещите. 466 пъти е приложена мярката при 315 през 2022 година. 14,5 милиона лева е сумата от влезли в сила наказателни постановления от издадени актове за трудови нарушения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии