1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Облекчават мерките за фермерските пазари

БГ Бизнес

Агенцията по храните разрешава продажбата на определение храни от животински произход

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) облекчи мерките за продажба на храни и живи животни на пазарите, които въведе в края на миналата седмица, съобщи Министерството на земеделието и храните, цитирано от БТА. 

Агенцията разрешава продажбата на определение храни от животински произход. Тя позволява и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици. Не се допуска и търговията с екзотични птици. 

Разрешена е продажбата на термично преработени продукти от птиче месо, които могат да бъдат консумирани, без да се налага допълнителната им преработка.

Остава в сила обаче забраната за търговия с определени храни, осъществявана на пазарите, на временни и на подвижни търговски обекти. Сред забранените за покупко-продажба храни са яйцата и прясното птиче месо, под формата на разфасовки и на месни заготовки от птиче месо.  

Българската агенция по безопасност на храните продължава засиления контрол на пазарите за спазване на наложените мерки. При констатиране на нарушения, инспекторите на БАБХ ще предприемат административни мерки, предвидени в националното законодателство. 

Агенцията наложи ограничителните мерки заради възможното разпространение на болести по животните, сред които птичи грип, африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите, както и други заболявания. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии