1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Нови санкции по закона "Магнитски" - какви ще са последствията?

БГ Бизнес

Петима българи са санкционирани, съобщи Министерство на финансите на САЩ

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица в България. 

В съобщението на Министерството на финансите на САЩ е посочено, че в резултат мярката се блокира цялата собственост и право на собственост на санкционираните, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ.

Снимка: iStock
Блокират се и всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от едно или няколко от санкционираните лица. 

Освен това финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице.  

Според финансиста Кольо Парамов обаче, за да има реални последствия от наложените санкции у нас, най-напред България трябва да има действащ парламент, който да приеме и приложи закона "Магнитски". Този закон не е приет в ЕС и България като част от ЕС няма правов механизъм да го прилага, обясни той пред businessnovinite.bg.

Въз основа на Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека на 20 декември 2017 г. е издаден Указ 13818, с който се потвърждава, че нарушенията на правата на човека и корупцията с източник изцяло или в значителна степен извън Съединените щати са достигнали такъв мащаб и тежест, че застрашават стабилността на международните политически и икономически системи. Нарушаването на правата на човека и корупцията подкопават ценностите, които формират най-важните устои на стабилните, сигурни и функциониращи общества.

Нарушаването на правата на човека и корупцията също така оказват опустошително въздействие върху хората, отслабват демократичните институции, потъпкват върховенството на правото, удължават съпроводените с насилие конфликти, улесняват дейностите на опасни лица и отслабват икономическите пазари. Съединените щати се стремят да предприемат действия с осезаеми и значителни последствия за извършителите на тежки нарушения на правата на човека и за замесените в корупция лица, както и да защитават финансовата система на САЩ срещу злоупотреба от същите тези лица.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии