НЕК продава оборудване от АЕЦ „Белене“ на АЕЦ "Козлодуй"

НЕК продава оборудване от АЕЦ „Белене“ на АЕЦ "Козлодуй"

Стойността на оборудването е близо 1 млн. лв.

 

Националната електрическа компания (НЕК) ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ оборудване от спрения проект за втора атомна централа в Белене. Решението за това бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Става въпрос за силов блочен трансформатор, който се намира на площадката на АЕЦ „Белене“. Той ще послужи за продължаване на срока на експлоатация на работещите 5-и и 6-и блок в атомна централа в Козлодуй. 

Стойността на оборудването е близо 1 млн. лв. Независим оценител трябва да определи началната продажна цена, а сделката ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества, съгласно регламент, разписан в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, пише "Сега".

С реализирането на сделката ще се гарантира обезпеченост на оборудването на АЕЦ „Козлодуй“, както и оптимизиране на времето за провеждане на ремонтни дейности, пише в решението на МС.

Това не е първият случай, в който собственикът на оборудването за спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" – НЕК, получава право да продава части от него на АЕЦ "Козлодуй". Филтри, вентилатори и други детайли, доставени за оборудване за проекта "Белене", бяха продадени преди две години на АЕЦ "Козлодуй", за да бъдат използвани в ремонтните програми на работещите 5-ти и 6-ти блок. 

Отделно Народното събрение възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на двата реактора и съпътстващото оборудване за АЕЦ „Белене”. Украйна прояви интерес да закупи двата български реактора, след като Русия окупира най-голямата ѝ атомна централа – "Запорожие". С това оборудване ще бъде съоръжена АЕЦ "Хмелницка". Вече се проведоха работни срещи между представители на България и Украйна съгласно меморандума подписан при посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София. България очаква цена не по-ниска от тази, която страната ни е платила за него - 1,2 млрд. лв. 

Бизнес Видео Подкаст