1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Разходите за пенсии с над 30% повече за година

Разходите за пенсии с над 30% повече за година

Данъчните отчитат ръст на събираемостта 

 

Разходите за пенсии нараснали със 714 млн. лв. за година, показват данните на НОИ към края на февруари. Това означава, че разходите за пенсии са се увеличили с над 31% спрямо същи япериод година по-рано.

НАП отчита ръст на събираемостта

От началото на годината данъчните са събрали близо 742 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица.  Общият размер на постъпленията в НАП към средата на март са над 6,4 млрд. лв.

Снимка: iStock

Въпреки намалената ставка на ДДС за някои стоки и услуги от 20% на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст от 9 на сто, което е с около 211 млн.лв. повече спрямо същия период на миналата година“, казват от Националната агенция за приходите. От НАП напомнят още, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година. 

„Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании.”, заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов

Думите му идват седмица след като финансовото министерство алармира за проблеми в държавната хазна и призова за намаляване на разходи и повишаване на приходите.

По-високи заплати, ако повишат събираемостта

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии