1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Български фармацевтичен съюз: Лекарствата в България са с най-ниска цена в Европа

Български фармацевтичен съюз: Лекарствата в България са с най-ниска цена в Европа

Изнасят ли се евтините лекарства в чужбина?

Лекарствата в България са с най-ниска цена в цяла Европа, но те стават обект на така наречения паралелен износ, заяви Главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов, цитиран от БНР.

По негови думи някои лекарства, които в България са осигурени на много по-ниска цена, но пък са атрактивни поради техния терапевтичен ефект, много бързо напускат страната. 

В търговията на едро, която трябва да достави лекарствения продукт от производителя до аптеката, има безпрецедентни български практики на много дълбока обвързаност по линията производител - търговец на едро - търговец на дребно.

"Това е предпоставка за развитие на доста нелоялни практики: преразпределяне на пазара, монопол, злоупотреба с пазарна сила. Някои наричат това от въпросните свързани структури "икономии от мащаба", каквото и да означава това. В България, икономията от мащаба води само и единствено до увеличаване на мащаба, но не и на качеството", казва той. 

Крумов допълва, че има случаи, в които се отказва доставка на лекарства до аптеките, които са извън икономическата верига на доставка, като по този начин се изкривява пазарът.

"Министерство казват, че лекарства има, само че тези лекарства не достигат до пациента, просто защото или седят в определени обекти, или в склада и чакат удобният вариант да бъдат изнесени от страната", допълва експертът. 

Поради големия мащаб големите дистрибутури все по-трудно осигуряват навременна регулярна доставка, посочи Крумов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии