1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Липсата на някои карти оскъпява билета и още оплаквания от новите превозни документи

БГ Бизнес

Омбудсманът призова да се върнат абонаментите, които отговарят на нуждите на потребилите в София

От 1 януари редом с хартиения билет, в историята останаха и някои от абонаменти – сред тях са месечните карти за една линия, месечните карти за наземен транспорт и метро, както и тридневната и шестмесечната карта за всички линии. Спрени бяха и удобните карти за 10 пътувания с метро. Картата за 10 пътувания струваше 12 лв. или 1,20 лв. за билет. Сега алтернатива за пътуващите спорадично няма, а билетът е 1,60лв. 

Снимка: БГНЕС

Новите правила предизвикаха недоволство сред потребителите, особено сред тези, които пътуват 2 пъти на ден по една и съща линия или с метро. Според тях, с отпадането на част от документие е налице скрито поскъпване на билета. 

Недоволството стигна и до Омбудсмана

Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на СОС и до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което алармира за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване в градския транспорт, в сила от 1 януари т.г.

В сигналите си до националния обществен защитник столичани протестират и остро възразяват срещу промените, които се отнасят до вида на превозните документи, изискването за тяхната задължителна валидация като условие за редовен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга чрез отпадане на някои икономически изгодни превозни документи.

„Основно недоволство сред хората буди отпадането на някои тарифни продукти – най-вече месечната карта за пътуване с метро, месечната карта за пътуване с една линия на надземния транспорт. Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация единствено по една линия на градския транспорт или с метро и след промените са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не отговаря на действителните им нужди“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че и пътниците, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също негодуват, защото пътуват инцидентно с градски транспорт и сега са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не отговаря на транспортната им потребност и бюджета. 

„В този смисъл смятам, че следва да се преразгледа новата тарифна политика като се запазят превозните документи, даващи възможност за пътуване според нуждите на ползващите градски транспорт“, категорична е проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на друг голям проблем – задължителната валидация на превозните документи, като посочва, че неспазването й е обвързано с налагането на глоба, което притеснява и затруднява особено много възрастните хора.

„В тази връзка смятам, че следва да бъде потърсено решение и на този проблем. Намирам за несправедливо да бъде глобяван пътник, който има редовен документ за пътуване, само заради това, че не го е валидирал“, подчертава общественият защитник.

Недостатъчните на брой пунктове за закупуване на превозни документи, което допълнително затруднява хората и се явява като санкция за тези, които не са успели да си купят билет по електронен път, казва омбудсмана.

„В тази връзка отправям предложение да бъде обсъдена възможността за увеличаване броя на пунктовете за продажба на превозни документи“, посочва Диана Ковачева.

В заключение омбудсманът подчертава, че за да се увеличи броят на пътуващите в столичния обществен транспорт, той трябва да стане привлекателен, а това се постига чрез повишаване удобството на транспортните услуги и запазване разнообразието на превозните документи, с оглед различните транспортни нужди на пътниците.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии