1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Билетите в София вече са за време, а не за превозно средство

БГ Бизнес

Хартиеният билет за градския транспорт в София остава в историята

От 1 януари в градския транспорт в София ще се пътува с  т.нар. билети за време,  които позволят неограничено прекачване от едно превозно средство на друго в рамките съответно на 30 или 60 минути.

Снимка: ЦГМ
Билетът за време остава на сегашната цена от 1,60 лева, но дава възможност да се сменят различни превозни средства, включително и метрото. Досега билетът се ползваше само в едно превозно средство, независимо от разстоянието и броя спирки.

„На 29 миниута, в последното избрано превозно средство  билетът трябва да се валидира. При 30 плюс е важно да се знае, че валидацията трябва да се прави във всяко превозно средство“, обясни за businessnovinite.bg директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. 

Същото важи и за другия билет за време 60 плюс. Цената му е 2,20 лева. Билетите за време се зареждат на пластиките на Sofia city card или на новата ни Ultralight. Пътникът може да зареди повече от един билет на своята карта. 

Снимка: btvnovinite.bg

От центъра за градска мобилност отчитат, че има дни с над 40 000 пътувания на ден, платени с банкови карти. Тази възможност остава валидна, като отново е необходимо валидиране. 

Можем ли да купуваме билети от водача?

Водачите  продължат да продават билети, но те ще важат само за конкретното превозно средство и ще са на цена от 2 лева. „От 1 януари в нашите каси  вече няма да се продават познатите хартиени билети. Пътниците, които имат от тях могат да ги използват до 1 март 2023 година“, обясни още Дилчев. 

Задължително е валидиране

´При качване и прекачване, независимо, с какъв превозен документ сте, винаги ще трябва да се валидират“, заяви Дилчев. Той припомни, че валидирането е и застраховката при пътуване, но  дава възможност да се използват буферните паркинги по системата „Пътувай и паркирай“. 

Какви санкции са предвидени за нередовните пътници?

Санкцията за нередовен пътник е 30 лв. Този билет се купува от контрольора и важи само за същото превозно средство. Общинските съветници са предвидили и глоба  от 3 лева за невалидирана карта .

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии