1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Антимонополната комисия започва проверки за цените на храните

БГ Бизнес

КЗК ще проверява за нелоялна конкуренция и практики по веригата за доставки на хранителни продукти.

КЗК започва а предварително проучване във връзка с евентуално извършени нарушения закона за конкуренцията и наличието на нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни продукти за крайните потребители.

Антимопонополният орган се самосезира след зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци,съобщиха от КЗК. 

Снимка: iStock
Предвид обхвата на проучването, КЗК изисква информация и доказателства, както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни (включително мляко и млечни продукти) и техни сдружения.

След постъпване и анализ на изисканите данни и доказателства, КЗК следва да прецени по отношение на кои търговци на дребно (вкл. търговски вериги) са налице основания за образуване на производство по собствена инициатива за установяване на нарушения на Закона за защита на конкуренцията, които могат да засегнат конкуренцията,  да увредят интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти,  което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии