1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Иван Иванов: "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо

 

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена

"Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи, съобщи новият председател на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

"Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, - има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас", заяви Иванов в интервю за БНТ.

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, каза още той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии