1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

С колко всъщност ще поскъпне шоколадът?

С колко всъщност ще поскъпне шоколадът?

Цената на какаото се увеличи със 75%

Този Великденски сезон потребителите могат да очакват скок в цените на любимите си шоколадови лакомства, тъй като цените на какаото достигнаха исторически върхове поради намаляващото предлагане, причинено от изменението на климата, според скорошен доклад на Wells Fargo. Производителите казват, че глобалният недостиг на какаови зърна оказва натиск върху бизнеса им и затруднява поддържането на стабилни цени за техните клиенти. Към момента вече няма съмнение- цените на шоколадовите изделия ще растат.

Към миналия месец световната цена на какаото се е увеличила повече от два пъти през последната година, счупвайки предишния рекорд от 1977 г., се казва в доклада. За два месеца световната цена на какаото скочи с над 75% от 4094 долара за метричен тон на 8 януари до 7170 долара на 6 март.

Променящото се време застрашава здравето и производството на какаовите дървета, според доклада. По-тежките валежи през миналия сезон на реколтата доведоха до увеличаване на болестите сред какаовите дървета. Сега производителите на какаови дървета в Западна Африка са изправени пред сухи температури и екстремни ветрове от тазгодишния Ел Ниньо.

Цените на какаото непрекъснато се увеличават, тъй като предлагането постепенно намалява. Това е третата година, в която реколтата на какао намалява, се казва в доклада. Международната организация за какао прогнозира глобалният дефицит на доставките на какао да се увеличи с 405% през тази година.

Тед Дрю-Смит, президент на Reids Chocolate and Nut Shop в Кеймбридж, казва, че магазинът му купува своя вече обработен шоколад от трета компания, която директно купува и работи със суровите какаови зърна. Дрю-Смит каза, че са видели стабилно увеличение на цената на шоколада от началото на пандемията.

„Цената на шоколада се е повишила с 40 процента от ноември“, каза той пред CBC News.

„Договаряме цените на шоколада си една година предварително, така че тази година цените на шоколада ни се покачват с 27% и ще продължат да растат.“, казва той.

Това означава, че ако един шоколад струва средно 4 лева, то цената му се очаква да се увеличи поне с 1,20 лева.

 

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии