1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Колко често се случва турбуленция и какво да правим, ако попаднем в такава?

Колко често се случва турбуленция и какво да правим, ако попаднем в такава?

Климатичните промени засилват случаите на турбуленция

 

Силната турбуленция може да изнерви дори и най-опитния летец и пет минути да изглеждат като цяла вечност. Обикновено това не води до нищо повече от неравномерно пътуване, но в най-лошите случаи може да причини щети, наранявания и – в случая на полет SQ321 на Singapore Airlines на 21 май – дори смърт.

Около 65 000 самолета страдат от умерена турбуленция всяка година в САЩ, а около 5 500 попадат в тежка турбуленция. Тези числа обаче може да растат. Пол Уилямс, професор по атмосферни науки в университета в Рединг, вярва, че изменението на климата променя турбуленцията и започна да изучава темата през 2013 г. „Проведохме някои компютърни симулации и открихме, че силната турбуленция може да се удвои или утрои през следващите десетилетия, " казва той.

Турбуленция възниква, когато самолетът е въвлечен във внезапна промяна на въздушния поток, причинена от промени в скоростта и посоката на вятъра. Те могат да бъдат създадени от атмосферно налягане, гръмотевични бури, планински вериги или силни въздушни течения, наречени струйни потоци, съобщава CNA.

Интензивността на турбулентността се класифицира като лека, умерена, силна и екстремна според Националната метеорологична служба на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединените щати (NOAA).

Как хората се нараняват по време на турбуленция?

Повечето наранявания, свързани с турбуленция, се случват, защото пътниците и членовете на екипажа не са закопчани. Внезапните и сериозни движения на самолет по време на турбуленция могат да доведат до разхвърляне на хора из кабината.

В случая с SQ321 свидетели казаха, че онези, които не са носили предпазен колан, са били изстреляни в тавана, удряйки багажните кабини над главите им.

Дори когато са закопчани, пътниците могат да бъдат ударени от летящи предмети или падащ багаж, ако отделенията над седалките се отворят рязко.

Експертите подчертават, че членовете на екипажа са най-изложени на наранявания, тъй като през повечето време не са завързани.

Какво могат да направят пътниците, за да останат в безопасност?

Бъдете изпълнителни, казват експертите. Закопчайте колана, когато сте седнали, без значение къде седите.

Слушайте внимателно инструктажа за безопасност преди излитане и слушайте съобщенията на екипажа и пилота по време на полет.

„Не можем да предвидим внезапна турбуленция, която може да причини тежки наранявания, когато хората не са закопчани. Така че, когато сте на седалката, бъдете внимателни и закопчайте, независимо дали знакът за закопчаване на колана е включен или не“, каза консултантът по авиационна безопасност Майкъл Даниел.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии