1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Кои са най-фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България?

Кои са най-фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България?

Богомил Николов казва защо в България купуваме масово фалшиви стоки

Дрехите и обуквите са най-често фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България, обяви Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Има обаче и стоки, чието фалшифициране е с висок риск за здравето на потребителите.

"Авточастите, различни видове електроуреди и батерии. Към този списък може да добавим и козметиката. От хранителните стоки най-фалшифициран е зехтинът, като това е световен проблем, а не само у нас. Но, не толкова като нарушение на някоя марка, а по-скоро като предлагане на по-ниско качество", каза Богомил Николов, цитиран от БНР.

Проблем за България е и фактът, че у нас много хора си купуват фалшиви стоки и с ниско качество напълно съзнателно.

"Мотивацията е ясна. Хората като видят по-ниска цена и това ги изкушава. Обаче много често фалшивите и евтини стоки са по-опасни заради по-ниското качество. Тази ниска цена се постига по някакъв начин, а най-често компромисът е в качеството. Използват се по-евтини материал или се спестяват някои компоненти, които гарантират безопасността", каза Богомил Николов.

Най-опасни  обаче са лекарствените продукти, особено тези, които се предлагат онлайн. Според Николов е необходима държавна политика за информиране на хората за опасностите от фалшивите стоки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии