1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Клиентите в топлофицирани жилища в София и тази година реализират икономии от отопление

БГ Бизнес

Отоплителен сезон 2022/2023 е с по-кратък период на отопление и с по-високи среднодневни температури в сравнение с предходния

Средно 7% икономии от отопление са реализирали клиентите на централното топлоснабдяване в София през този отоплителен сезон. Това сочат данните на топлинния счетоводител Техем. В допълнение към по-кратката и по-топла зима тази година, продължава тенденцията потребителите да  спестяват чрез уредите за топлинно счетоводство. 

Изравнителните сметки вече са предадени на клиентите, а след 15 август 2023 г. се очаква да бъдат фактурирани от топлофикационното дружество. До информационните справки има и електронен достъп чрез клиентския портал на Техем.

До 31 август т. г. е срокът за клиентите, които не са осигурили достъп за отчет на уредите и към момента са получили сметка със служебни начисления, да заявят допълнително посещение и корекция. 

С масовото монтиране на дистанционни уреди, процентът неосигурен достъп продължава да спада, като към момента едва малко над 4 000 клиенти в София остават неотчетени. 65% от уредите, монтирани в имотите на клиентите на Техем вече са с дистанционно отчитане. 

Топлинният счетоводител обръща внимание, че изпратените справки до клиентите тази година са без ДДС, поради изричните инструкции за това от топлофикационното дружество в София с оглед на промените в данъчните закони.

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии