1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Какво казват новите проучвания за черното кафе?

Какво казват новите проучвания за черното кафе?

Какво се случва, когато пиете повече кафе

 

Черното кафе е сутрешен еликсир, който помага на хората да се събудят и осигурява прилив на енергия. Известен е с кофеина, разбира се, но също така идва с някои впечатляващи ползи за здравето.

Американците обичат тъмната напитка: повече от две трети, 67%, съобщават, че са пили кафе през изминалия ден - повече от всяка друга напитка, включително обикновена вода, според доклад от 2024 г. на Националната кафе асоциация. Това е 20-годишен връх, отбелязва той.

Отпийте една глътка и веднага ще усетите ефекта: Кофеинът в кафето е стимулант на централната нервна система, „ускорява всичко“ в тялото и мозъка, според Американската медицинска асоциация.

„Това ще повиши енергийните ви нива. Може също така да намали чувството на умора,” Лиза Йънг, регистриран диетолог и помощник професор по хранене в Нюйоркския университет, пише today.com.

Изследванията също така сочат положително въздействие върху здравето на сърцето, здравето на мозъка, загуба на тегло и подобряване на настроението, добавя тя.

„Има ползи от кафето. … Но ако пиете кафе, все пак смятам, че трябва да внимавате колко пиете“, съветва Йънг.

Черното кафе практически няма калории или мазнини, стига да не добавите сметана или захар към напитката.

Една чаша сварено кафе, приготвено с вода, съдържа следното, според Министерството на земеделието на САЩ:

2 калории
0 грама мазнини
0,3 грама протеин
95 милиграма кофеин
116 милиграма калий
4 милиграма натрий

Черното кафе не съдържа въглехидрати, холестерол или фибри. Съдържа известно количество калций, магнезий, ниацин, фосфор и фолат.

Ползите от черното кафе

Кафените зърна имат повече от 100 биологично активни съединения, включително мощни антиоксиданти. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на възпалението, подобряване на инсулиновата чувствителност, стимулиране на метаболизма, инхибиране на абсорбцията на мазнини от червата и блокиране на рецептори, свързани с анормални сърдечни ритми, според изследване, представено на Американския колеж по кардиология през 2022 г.

Здраве на сърцето

Две до три чаши кафе на ден се свързват с по-дълъг живот и по-нисък риск от сърдечни заболявания и проблеми със сърдечния ритъм, установиха три проучвания.

Ползите се прилагат както за хора със, така и за хора без сърдечни заболявания.

По-високата консумация на кафе – една или повече чаши кафе на ден – се свързва с намален риск от сърдечна недостатъчност, съобщиха изследователи през 2021 г.

Отслабване

Умерената консумация на кафе с кофеин също може да бъде част от стратегия за управление на теглото, отбелязва проучване от 2023 г., наричайки въздействието „ефект срещу затлъстяването“.

Установено е, че хората, които рядко пият кафе и след това са увеличили приема си до седем чаши седмично, намаляват общите си телесни мазнини - може би защото кафето влияе върху метаболизма, пишат авторите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии