1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

В част от процеса на декофеинизиране все пак има нещо, което буди безпокойство

 

Безкофеиновото кафе съдържа много малко кофеин, но не е 100% без кофеин. Няма доказателства, които да предполагат, че пиенето на безкофеиново кафе е вредно за здравето на човека. То може да споделя някои от ползите за здравето на обикновеното кафе.

Безкофеиново кафе срещу обикновено кафе

За разлика от обикновеното кафе, кафето без кофеин съдържа малко или никакъв кофеин. За да премахнат кофеина, производителите накисват или готвят на пара непечени кафени зърна, като използват комбинация от вода и други химикали, като например:

  • активен въглен
  • суперкритичен въглероден диоксид
  • метиленхлорид
  • етилацетат

Производителите използват вода, тъй като кофеинът е водоразтворимо вещество. Самото използване на вода обаче може да премахне други съединения, като протеини и захар, от кафените зърна. Използването на допълнителни химикали ускорява процеса на декофеинизиране, което минимизира загубата на некофеинови съединения и спомага за запазването на отличителния вкус на кафето.

Въпреки че процесът на декофеинизиране обикновено се случва преди печене, едно проучване от 2018 г. предполага, че извличането на кофеин може да се случи по-бързо с печени зърна.

Вредно ли е за здравето безкофеиновото кафе?

Проучване на Trusted Source, прегледа 201 мета-анализа на консумацията на кафе. Неговите автори заключават, че кафето без кофеин изглежда няма никакви вредни ефекти върху здравето.

Въпреки това, използването на метилен хлорид в процеса на декофеинизиране предизвика известно безпокойство сред членовете на кафе обществото, както и сред някои потребители.

Вдишването дори на малки количества метиленхлорид може временно да забави централната нервна система и да повлияе на вниманието и координацията между ръцете и очите на човека. Лекото излагане може също да доведе до симптоми като:

главоболие
сънливост
замаяност
раздразнителност
кашлица или хрипове

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на метиленхлорид в процеса на екстракция на кофеин, стига крайният продукт да съдържа не повече от 10 ppm, или 0,001%, остатъчен метиленхлорид.

Колко кофеин съдържа безкофеиново кофеин?

Въпреки името си, кафето без кофеин все още съдържа малко кофеин.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), типична чаша кафе без кофеин съдържа 2 милиграма (mg) кофеин. Съдържанието на кофеин обаче може да варира според марката, като някои кафета без кофеин съдържат до 15 mg на чаша.

Зеленият и черният чай съдържат повече кофеин от кафето без кофеин. Една обикновена чаша зелен или черен чай обикновено съдържа около 30–50 mg кофеин.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии