Как един блок да кандидатства за безплатно саниране?

1 милиард лева за саниране тръгват към общините

 

До края на октомври Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подпише договори за приблизително 1 млрд. лева с десетки общини, които ще са за финансиране на дейностите по саниране на блокове по Програмата за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Става въпрос за първи етап на проекта, при който собствениците на жилища получават безвъзмездно пари. 

Крайният срок на този проект по ПВУ е месец юни 2026 година, когато санирането трябва да е приключило, платено и отчетено. По този начин за работа остава един строителен сезон – този през летния сезон на 2025 година. Планираната сума е 1,138 милиарда лева. Те трябва да бъде усвоени от 756 блока, които се намират в различни общини. Досега са сключени едва 49 от тези 756 договора.

Как да кандидатстваме по програмата?

Процедурата за кандидатстване не е сложна, но не и проста, все пак нещата в етажната собственост никога не стават лесно. Ето какви са стъпките:

Учредяване на Сдружение на собствениците.

 

По закон сдружението се създава с цел усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и/или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване. Създаването му не поражда други права и задължения за нас собствениците, освен получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата. За да създадем сдружението, трябва да се организираме собственици, представляващи не по-малко от 67% собственост на идеални части от общите части на етажната собственост, пише на сайта pravatami.bg. 

Всеки собственик може да поиска свикване на учредително събрание. На него приемаме споразумение за създаване на сдружението, като в него задължително посочваме съответно предмета на дейност, както и че е безсрочно. Можем да го прекратим с решение на общото събрание след изтичане на гаранционните срокове за извършените монтажните работи по програмата, но не по-рано от 5 години от приключването дейностите по сградата. Същият срок важи и за прекратяване на членството в сдружението от страна на собственик.

Снимка: bTV

Председателят на избрания от нас управителния съвет или избрания от нас управителят в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание внася заявление за вписване на сдружението в публичен регистър към общината. Сдружението вписваме и в регистър БУЛСТАТ към Агенцията по вписванията, след като то вече е вписано в общината. Копие от удостоверението за регистрация в общината и копие от регистрацията по БУЛСТАТ се прилага към заявлението за финансова помощ по програмата.

При създаване на сдружението, ако има апартаменти, които са необитаеми и не знаем кои са собствениците, можем да се обърнем към общината да съдейства в "издирването им”.

Входовете от една следва да кандидатстват всички заедно. Нещо повече, блокове, които са свързани помежду си, т.е. “слепени са” и представляват т.н. свързано строителство също трябва да кандидатстват всички заедно.

Когато сдружението не е учредено от всички собственици, нечленуващите съседи трябва да заявяват съгласието си за участие в санирането с писмена декларация по образец. Тъй като, за да се изпълни самото обновяване на сградата, трябва да съберем 100% съгласие на всички съседите за извършване на необходимите дейности.

Кандидатстване по програмата

Приемът на документи за кандидатстване се организира от общината. Тя е задължена и да проведе информационни срещи с гражданите по програмата, както и да предостави горещ телефон за задаване на възникнали въпроси. От името на сдружението подаваме заявление за участие в програмата. Към него трябва да приложим следните документи:

  • справка за собствениците на самостоятелни обекти;·
  • копие от споразумението за създаване на сдружение на съсобствениците;
  • копие от удостоверението за вписване в регистър БУЛСТАТ;;
  • копие от поканата за провеждане на общо събрание на сдружението;
  • копие от протокола за поставяне на поканата по образец;·
  • протокол от общото събрание на сдружението, съдържащ решение за кандидатстване по програмата.
  • копие от поканата за провеждане на общо събрание на собствениците, протокола за поставяне на поканата, протокол от общото събрание на собствениците (етажната собственост). Прилагаме и тези документи само ако не сме събрали съгласието на всички съседи.

Общината определя реда за подаване на заявления, като такива се приемат през целия период на програмата или до обявяване изчерпването на средствата за финансова помощ, както и процедурата за извършване на оценка на подадените заявления и сроковете, в които тя ще се извършва.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст