1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как да сме ефективни в офиса през лятото? (ВИДЕО)

Как да сме ефективни в офиса през лятото? (ВИДЕО)

Проучвания показват, че 97% от служителите са в социалните мрежи, дори когато си правят кратки почивки в работата

 

В разгара на лятото ще ни бъде все по-трудно да бъдем в офиса, докато колеги, близки и приятели почиват. Има ли смисъл да броим трескаво дните, които ни остават до отпуск, или трябва да се съсредоточим върху времето, така че да бъдем максимално ефективни и пълноценни в работната среда?

Експерти са категорични, че творческите паузи могат да ни помогнат и са ключови при рутинната работа. Не винаги колегите ни, които постигат успехи, са тези, които прекарват най-много време в офиса.

Има и други фактори, които ни правят продуктивни, но в тази статия се спираме на няколко съвета, които ще ни помогнат да се чувстваме по-добре в офиса през летния сезон.

Да организираме задачите си

Има професии, при които не е възможно да следваме стриктно план за деня, но би било добре, ако в началото на работната седмица структурираме план с ангажименти. Когато подреждаме, ние имаме възможност да вмъкнем и други активности в деня си, които не са свързани с работата ни.

Снимка: istockphoto

Правете кратки почивки на всеки час

Откъсването от работа дори за няколко минути може да е достатъчно, за да се предпазим от изтощение и да предотвратим професионалното прегаряне или т.нар. бърнаут. Проучвания по темата показват, че най-оптималният модел е да се прави пауза от 10-15 минути на всеки час.

Излизайте навън

Препоръчваме ви почивка на открито. Оказва се, че зеленината и слънцето ни зареждат повече отколкото предполагаме. Зеленият цвят ни прави спокойни и ни балансира, а слънцето може да ни зареди с положителни емоции. Дори да се разхождате 10-15 минути в близост до офиса, ще усетите разликата.

 

Снимка: Евгений Милов

Ограничете времето в социалните мрежи

Не сме изненадани, че 97% от служителите са в социалните мрежи, докато си правят кратки почивки в работата. Сърфирането и скролването обаче може да ни доведе до емоционално изтощение, а някои хора стигат и до депресивни състояния, които намаляват креативността им и съответно ангажираността в компанията. Експерти ни съветват да посветим времето на себе си – няма смисъл да бъдем като стоукъри за живота на другите, а да намерим начин да променим нашия, ако нещо не ни харесва.

 

Да направим план за лятото

Почивните дни идват и си отиват, а докато стане време за тях има толкова други неща, които можем да направим през лятото. Излишно е да броим времето до ваканцията, когато имаме възможности за забавления. Затова е по-добре да ги открием и реализираме.

Да изградим здравословни навици

Лято е! Сезонът ни предлага богата палитра от плодове и зеленчуци, които да похапваме. Проучвания показват, че храната също влияе на продуктивността ни. Когато консумираме по-тежки ястия на обяд, по-трудно можем да се фокусираме върху задачите след това.

 

Снимка: Ладислав Цветков

Кафето е другият фактор, на който трябва да обърнем внимание. Енергийните напитки след 16 ч. по-скоро биха навредили на почивката и съня ни в края на деня, тъй като човешкият организъм се настройва за тази фаза след 17 ч.

Снимка: iStock

Споделяйте с мениджъра си

Не е срамно да разговаряте с прекия си ръководител, ако сте преуморени или имате някакъв проблем. Важно е той да е наясно със състоянието ви, за да ви помогне с решение. Вие можете да го намерите заедно, за да бъде работата ви по-успешна.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии