
Швейцарски съд осъди банкери на доверено лице на Путин
Вижте какви са присъдите
Отделете малко повече време при пазар, за да купите качествена стока
Повечето хора не обръщат голямо внимание на вида на плодовете и зеленчуците, които купуват. Те обикновено взимат бройките най-отгоре или в най-добрия случай опитват да подберат по-добри бройки, а после често остават разочаровани при консумация. За да изберем добри плодове и зеленчуци не е нужно да прекарваме много време, подбирайки ги, а по-скоро да знаем какво трябва да гледаме и за какво да внимаваме.
Как да изберем най-добрия продукт
Първото, което трябва имаме предвид, когато купуваме плодове и зелнечуци, е да имаме предвид сезона в момента и кой е сезонният зарзават.
Как избирате добро авокадо? Наблюдавайте цвета - по-тъмно зеленото е идеално, но тъй като цветовете на авокадото могат да варират, най-добре е да го пипнете. Когато се стисне, трябва да се усеща леко мека повърхност, но не хлъзгава. Избягвайте авокадото, ако усетите някакви кашави петна или ако при допир то е твърдо.
Как да изберем перфектния ананас? Потърсете сладък аромат. Липсата на миризма означава, че не е узряло, докато миризмата на оцет означава, че е развалено. Листата трябва да са здрави, жизнени и зелени. Цветът на ананаса трябва да е жълто-зелен до златисто-жълт цвят - ако е твърде оранжев, може да е презрял.
Ябълките трябва да са твърди със стегната ципа, която не се набръчква при допир. Избягвайте ударени и натъртени ябълки. Най-пресни ябълки може да купите между юли и ноември.
Бананите са всесезонни плодове. Избягвайте зеленото, освен ако не планирате да изчакате да узрее. Оптималният цвят е жълт с някои кафяви петна (кафяви петна означават, че съдържанието на захар се е повишило по време на процеса на зреене). Вдлъбнати, тъмни или влажни участъци показват увреждане от натъртване отвътре.
Все още продължава сезонът на портокалите. Те трябва да са с блестяща, не много дебела кора с наситен и равномерен цвят.
Цветът при мангото не показва зрялост, но зрелите плодове обикновено са по-интензивно пигментирани. Сладък, интензивен аромат (неузрелите нямат миризма, презрелите ще миришат кисело). Достатъчно мек, за да запази отпечатък при леко натискане. Мангото е най-прясно от май до септември.
Хубавият домат трябва да има богат аромат там, където е била дръжката. Трябва да е твърд, но да се подава на натиск. Не бива да има никакви петна по него.
Картофът трябва да е твърд. Избягвайте кълнове, набръчкана кожа или зелени нюанси.
Гъбите трябва да имат гладък и плътен външен вид. Не купувайте, ако има слуз и петна.
Вижте какви са присъдите
Нови критично застрашени животни ще присъстват на дебитните карти Mastercard на ДСК
Нови правила гарантират по-бързо изтегляне на опасни стоки от трети страни