1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Как правилно да избираме плодове и зеленчуци?

БГ Бизнес

Отделете малко повече време при пазар, за да купите качествена стока

Повечето хора не обръщат голямо внимание на вида на плодовете и зеленчуците, които купуват. Те обикновено взимат бройките най-отгоре или в най-добрия случай опитват да подберат по-добри бройки, а после често остават разочаровани при консумация. За да изберем добри плодове и зеленчуци не е нужно да прекарваме много време, подбирайки ги, а по-скоро да знаем какво трябва да гледаме и за какво да внимаваме.

Как да изберем най-добрия продукт

Първото, което трябва имаме предвид, когато купуваме плодове и зелнечуци, е да имаме предвид сезона в момента и кой е сезонният зарзават.

Как избирате добро авокадо? Наблюдавайте цвета - по-тъмно зеленото е идеално, но тъй като цветовете на авокадото могат да варират, най-добре е да го пипнете. Когато се стисне, трябва да се усеща леко мека повърхност, но не хлъзгава. Избягвайте авокадото, ако усетите някакви кашави петна или ако при допир то е твърдо.

Как да изберем перфектния ананас? Потърсете сладък аромат. Липсата на миризма означава, че не е узряло, докато миризмата на оцет означава, че е развалено. Листата трябва да са здрави, жизнени и зелени. Цветът на ананаса трябва да е жълто-зелен до златисто-жълт цвят - ако е твърде оранжев, може да е презрял. 

Ябълките трябва да са твърди със стегната ципа, която не се набръчква при допир. Избягвайте ударени и натъртени ябълки. Най-пресни ябълки може да купите между юли и ноември.

Бананите са всесезонни плодове.  Избягвайте зеленото, освен ако не планирате да изчакате да узрее. Оптималният цвят е жълт с някои кафяви петна (кафяви петна означават, че съдържанието на захар се е повишило по време на процеса на зреене). Вдлъбнати, тъмни или влажни участъци показват увреждане от натъртване отвътре.

Все още продължава сезонът на портокалите. Те трябва да са с блестяща, не много дебела кора с наситен и равномерен цвят. 

Цветът при мангото не показва зрялост, но зрелите плодове обикновено са по-интензивно пигментирани. Сладък, интензивен аромат (неузрелите нямат миризма, презрелите ще миришат кисело). Достатъчно мек, за да запази отпечатък при леко натискане. Мангото е най-прясно от май до септември.

Хубавият домат трябва да има богат аромат там, където е била дръжката. Трябва да е твърд, но да се подава на натиск. Не бива да има никакви петна по него. 

Картофът трябва да е твърд. Избягвайте кълнове, набръчкана кожа или зелени нюанси.

Гъбите трябва да имат гладък и плътен външен вид. Не купувайте, ако има слуз и петна. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии