Как да разберем дали едно яйце е прясно?

Птицевъд казва ще поскъпват ли яйцата преди Великден

Яйцата, които се произвеждат в България, са достатъчно. Основно у нас се произвеждат кафяви яйца, но има и родни фирми, които залагат на бели такива, обяви председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков пред БНР.

Той предупреди, че не всички вносни яйца на българския пазар имат коректно поставена маркировка. 

Снимка: iStock

Лошото е, че не знаем и тези вносни яйца кога са снесени. Так или иначе потребителят задължително трябва да гледа срока на годност, когато ги купува, добави експертът.

Когато едно яйце е в хладилник без термична обработка срокът на годност е 28 дни. До деветия ден се водят свръхполезни. 

Има лесен тест за това колко е прясно яйце. В кана, пълна с вода, яйцето се пуска. Ако потъне то значи е прясно. Ако отиде на повърхността, то значи е старо,  обясни Божанков.

Той коментира и цената, на която яйцата ще бъдат търгувани в навечерието на Великден. Според личното му мнение тя  не би трябвало да се увеличава.

Даниел Божанков категорично посочи, че българските яйца винаги са пресни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст