1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Гарантирана ли е безопасността на яйцата от Украйна?

БГ Бизнес

Нямаме нужда от внос, категорични са родните птицевъди

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара. Това съобщи Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България пред БНР.

"Това е по официални данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и нашият сектор е изключително притеснен от тази тенденция и бихме желали да се спазва цялата строгост на закона, да се следи наистина, че тези яйца, които се предлагат са безопасни, да имат ясна маркировка върху черупката, която да показва кой е производителят и да се гарантира проследимост.", каза още тя.

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция "Митници" за вноса на яйцата.

Общият брой на фирмите в сферата на производство на яйца у нас е над 120. Към момента те задоволяват вътрешното потребление и пазарът остава стабилен. Предвижда се да остане такъв и с наближаването на Великденските празници, коментира още Петкова.

"Ежедневно се произвеждат около 4,5 милиона яйца от домашни птици в България. В последната година имаме лек ръст и в износа, като се надяваме тази тенденция да се запази. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото пред 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен и тази тенденция продължава и в началото на тази година.", каза още тя.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, казаха още от Съюза на птицевъдите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5