1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

"Булгаргаз“: Предизвикателството е осигуряването на газ за следващата зима

Какъв е планът на България за догодина, когато делът на руския газ в Европа ще е нулев?

Според доклад на МАЕ, следващата зима ще бъде по-трудна от тази. Тогава Европа ще трябва да се справи с поне две предизвикателства. Едното е връщането на Китай на пазара на енергоносители след COVID- 19. Това ще доведе до увеличаване на търсенето и цените, което ще затрудни доставките в Европа и още – през първите 3 месеца на тази година Европа се зареждаше с около 45% руски газ. Прогнозата за догодина е, че делът на руския природен газ в европейското обезпечаване вероятно ще падне към нула.

„Едно то големите предизвикателства, което се обсъжда на европейски равнище, не е зимният период сега, а как да бъдат запълнени газохранилищата следващата зима“, коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева. По думите й: „ние от тази гледна точка сме спокойни, защото сме осигурили количествата за следващата година и природен газ, включително и необходимите количества за нагнетяване. Целта сега е 1/3 от нагнетения природен газ в Чирен да остане за следващата година.

Капацитетът на газохранилището е запълнен на 90%. Досега почти не сме добивали газ от там, ако разчетите позволят и януари ще ползваме минимално количество, обясни Златева. Има и план за разширяване на газохранилището. Чирен ще удвои обема си и ще можем да добиваме 1 млрд. куб м. , каза още Златева.

Според изпълнителния директор на „Булгаргаз“, таванът от 180 евро за руския газ е приемлив, но все пак се надява да не се достига, защото тази цена е висока за България. Страната ни работи и за достъп до турските терминал за втечнен газ.

Деница Златева отново обясни, че през януари и февруари търсенето и високо и  най-вероятно синьото гориво ще поскъпне с до 35% от януари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии