1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Тревожно - за 10 месеца са фалирали 48 кравеферми у нас

Тревожно - за 10 месеца са фалирали 48 кравеферми у нас

Изчезва ли българското мляко?

Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а преработката на мляко за последните четири месеца у нас  е спаднала с 13 000 тона. Това показва статистиката на браншови организации в животновъдството, които днес за пореден път ще алармират за проблемите в сектора и ще представят искания за финансово подпомагане от държавата.

"Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство". Това е надслова на пресконференцията, която няколко земеделски организации свикват днес, за да говорят за проблемите си . Преди месец същите организации отправиха финансови  претенции към ресорното министерство и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, следват искания за оставка на земеделския министър и протести, които според предварителните планове трябваше да бъдат в деня на изборите.

Протести по изборите нямаше, а днес, месец по–късно браншовиците отново алармират, че нито едно от исканията им не е изпълнено, а издръжката на стопанствата става  все по-рудна. Те дават и пример – ако годишните приходи от една крава са 5 хил. лв., годишните разходи за нея са двойно по-високи - 10 000. Същевременно през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023 година, твърдят те.  

И предупреждават, че унищожаването на говедовъдството и зеленчукопроизводството означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване в консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии