Организира се протест на земеделски производители в столицата - ето къде и кога ще премине

БГ Бизнес

Издръжката става непосилна и за най-стабилните икономически ферми, според организаторите

Браншови организации на земеделски производители организират в четвъртък, 23.11.2023 г. протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, предава БТА.  

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните и ще завърши пред Министерския съвет.

Правим пресконференцията, защото браншът отива към тежък упадък. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко, каза Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

По думите му шествието и протестът са законни. "За организацията сме разговаряли с МВР. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред бившия партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да определят място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, за да могат протестиращите да дойдат", заяви Зоров. 

Позицията на Димитър Зоров подкрепиха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова - Институт на жените фермери; Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

"Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра", каза още Бойко Синапов.

Велин Георгиев каза, че 90 процента от разходите на оранжериите са за енергия, а тази годна ще е по-тежка, защото нямаме договор за доставки с Русия. В САЩ ситуацията с природния газ е тежка и очакваме цената на синьото гориво да скочи, каза Георгиев. 

Пенка Христова призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева да направят кризисен щаб, за да се излезе от тази ситуация. 

От поставените от браншовите организации преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Издръжката става непосилна и за най-стабилните икономически ферми. Цифрите показват унищожаването на сектор говедовъдство: приходите от крава годишно са в размер на 5000 лв., а разходите са двойно по-високи - 10 000 лв.

Само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона, обявиха участници в пресконференцията. 

Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна, каза още Зоров. Искаме в бюджета за 2024 година да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна, посочиха участниците в пресконференцията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст