1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Без руски петрол - ще поскъпват ли горивата?

Без руски петрол - ще поскъпват ли горивата?

Пред рафинерията в Бургас стоят предизвикателства, каза Светослав Бенчев

"Рафинерията у нас от няколко седмици вече работи с алтернативен петрол, така че спирането вноса на руски петрол няма да се отрази на цените. Те зависят от международния пазар, така че не очакваме нищо съществено да се случи", каза в студиото на "Тази сутрин" Светослав Бенчев, председател на Петролната и газова асоциация. 

По думите му дерогацията беше важна за за страната, защото към онзи момент ние не можехме да се снабдим с друг нефт. Освен това цената на руския нефт беше доста по-ниска от сега.

"Пред рафинерията в Бургас стоят предизвикателства, защото ние все още нямаме дългосрочни договори за доставки. Разчита се на определени количества. Самата рафинерия може да съхранява продукти за около 15-16 дни", добави Бенчев.

По думите му в момента внасяме нефт от различни места- Бразилия, Саудитска Арабия и други и се смесват, така че да са годни за ползване у нас. Прави се всичко възможно цените да бъдат задържани, добави той.

Очаквам със затоплянето на времето цените на горивата да се покачат, но то няма да е повече от това преди година, каза още Бенчев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии