1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ще поскъпват ли сериозно горивата?

Ще поскъпват ли сериозно горивата?

Българската петролна и газова асоциация отговори на актуалния въпрос

Цените на горивата са напълно адекватни и те са свързани с това, което се случва на международните пазари на нефт и нефтопродукти, обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. Така той отговори на въпрос на bTV дали ще поскъпнат горивата след 1 март, когато окончателно ще приключи дерогацията на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Геополитическата ситуация продължава да оказва влияние на цените на пазарите, но нищо повече от това, посочи Бенчев. 

Относно повишението на цените през последните седмици на българските бензиностанции, той добави, че към момента не може да се очакват цени от 3 лева на литър.

"Да, има известно повишение в последните седмици в рамките на 2% при бензина и на 3% при дизела, но това са изключително нормални пазарни параметри, които се дължат изцяло на цената на суровия петрол", коментира Светослав Бенчев.

Българската петролна и газова асоциация представи визия за развитие на устойчива мобилност в транспортния сектор. Бенчев обяви, че преходът в транспорта трябва да се случи смислено и на добра социално-икономическа цена. Според него обаче все още не се открива сериозна и задълбочена разработка относно стратегията на държавата за развитието на транспортния сектор чрез декарбонизация.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии