1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

България обезпечава 1/3 от потреблението си с втечнен газ

БГ Бизнес

Вижте какви количества ще стигат до България от терминала край Александруполис

 

Очаква се от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ - общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на "Булгатрансгаз" Владимир Малинов инспектира напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. В инспекцията ще участват и представители на ръководството на гръцката фирма изпълнител на проекта.

Снимка: iStock

Министърът уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България. 

"Срокът за завършване на терминала е в края на тази година, така че от следващата година той да влезе в търговска експлоатация", добави Росен Христов.

БТА припомня, че българският газов оператор "Булгатрансгаз" притежава 20-процентов дял в новоизграждащия се терминал, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра на година.

Снимка: iStock

Два месеца напред от графика се движат всички наземни работи, съобщи министър Христов. Той информира, че е изградена дигата, с помощта на която ще бъде изкопана траншеята за полагането на тръбите. След това остава да се направят два тунела под магистралата и железопътната линия.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии