1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Антимонополната комисия глоби "Лукойл" заради злоупотреба (ОБЗОР)

Антимонополната комисия глоби "Лукойл" заради злоупотреба (ОБЗОР)

"Лукойл" ще обжалва санкцията

Злоупотреба на пазара на горивата у нас. Комисията за защита на конкуренцията глобява Лукойл България с 67 милиона лева.

Според антимонополния орган, компанията е налагала ценова преса на конкурентите си в търговията на едро. И това е нарушило конкуренцията, което се е отразило И на крайната цена по бензиностанциите.

От компанията заявиха, че ще обжалват.

Според регулатора "Лукойл-България" притежава повече от половината от пазара на горива на едро.

Но стратегията му е била постепенно да завземе целия пазар. Дружеството се опитало да създаде впечатление, че наложената от него ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител.  

На практика обаче единственият интерес на господстващото предприятие е да елиминира конкурентите си в дългосрочен план и да налага едностранно по-високи цени за потребителите, обявиха от комисията: „На практика подобно поведение е такова, че конкурентите на господстващото предприятие не биха могли да издържат дългосрочен период на подобни цени и за тях следват загуби и отлив на клиенти, това от своя страна води и до засягане на интересите на потребителите, коментира Ирина Тагаринска от КЗК.

Освен до отстраняване на конкуренцията такова поведение води и до намаляване на стимулите за навлизане на нови играчи на пазара, посочват още от комисията.

Анализаторите пък отичат, че Лукойл е пречел на конкурентите си да реализират алтернативни доставки на горива.

Снимка: bgnes

цените на пазара на едро с предоставяне на определени отстъпки на определени играчи на пазара, като от това страдат конкурентните, които се борят за пазарен дял, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

От Петролната и газова асоциация, чийто членове са   Лукойл и първата компания подала жалба срещу гиганта, също отказаха коментар.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

"Лукойл" трябва да внесе 13 млн. лв. за февруари във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Галерии